50 jarig JBC recensie Wiep Koehoorn

Een zeer geslaagd concert ter ere van het 50 jarig jubileumfeest in de Fontein in Dokkum.

Jubileumconcert
Al 32 jaar zingt Durkje haar vader bij het Christelijk Mannenkoor 'Pro Rege' van Dokkum en omstreken. Als 87-jarige is mijn schoonvader Pieter de Jong momenteel het oudste - ook nog zingende - lid van Pro Rege. Tel je zegeningen als je op zo'n hoge leeftijd nog zo sterk mee kunt zingen in dit 93 leden tellende mannenkoor, dat een grote reputatie heeft in Fryslân en daarbuiten, ook in het buitenland.
Dit jaar bestaat Pro Rege al 50 jaar. Het koor viert dat onder andere met Jubileumconcerten. Vanavond in De Fontein te Dokkum, en volgende week vrijdagavond in De Oase te Drachten.
Durkje en ik nemen vanavond haar moeder mee naar De Fontein om samen dit bijzondere jubileumconcert daar bij te wonen. Ook andere familieleden zijn naar deze grote kerkzaal gekomen, om met honderden andere belangstellenden dit feestelijke concert bij te wonen.

Vol = vol
Om 19.00 uur zal de kerkzaal open gaan voor het publiek. Wij staan dan al vijf minuten in een lange rij wachtenden, die in De Fontein allen een plekje willen bemachtigen om dit bijzondere evenement mee te maken. Binnen een kwartier nadat de kerkdeur open is gegaan, is de kerkzaal nagenoeg vol. Hier en daar worden nog enkele stoelen toegewezen, en dan is de kerk tot de laatste zitplaats vol. Velen die zich nu nog bij De Fontein melden, worden helaas weggezonden, want al die laatkomers kunnen er echt niet meer bij, De kerk zit helemaal vol.

Zingen Voor de Koning
In 1965 begon Pro Rege met 25 koorleden. In 1977 werd het 100e koorlid verwelkomd, en het duurde daarna maar even tot ook het 125e koorlid tot dit populaire mannenkoor toetrad.
'Pro Rege' is de latijnse uitdrukking voor 'Voor de Koning'. Al 50 jaar zingt 'Pro Rege' al 'Voor de Koning'. Elke dinsdagavond repeteren, en af en toe concerten, en andere optredens, zoals bijvoorbeeld tijdens kerkdiensten, in radio- en televisieprogramma's, en ook in de gevangenis. Pro Rege had optredens met de Wiener Sängerknaben, met de JOSTI-band, met Madeline Bell, met Telling Voices, en in 1981 zong Pro Rege een bede voor koningin Beatrix.

Dirigent Dirk Norbruis en sopraan Fardau van der Woude
Al bij het eerste lied dat Pro Rege zingt - 'Nader mijn God bij U' maken we kennis met de indrukwekkend zingende sopraan Fardau van der Woude. Fardau is geboren en getogen in Dokkum. Later wordt tijdens het concert ook terecht afgevraagd waarom je een sopraan van ver zou halen, als je zo'n goede sopraan in je eigen Friese stad Dokkum hebt. Prachtig dat deze avond met Fardau zo'n schitterende Dokkumer muzikale avond wordt.
Imposant is ook het tweede lied - 'Klink no ús liet' - dat Pro Rege met uitbundige cornet-begeleiding ten gehore brengt. Het wordt gezongen in een arrangement van de al 18 jaar aan dit koor verbonden zijnde dirigent Dirk Norbruis, die het grote mannenkoor met vaak kleine, korte dirigeerbewegingen precies op de juiste momenten laat excelleren. Grote klasse, zo'n dirigent, die tussendoor ook echt nog wel voor een vrolijke noot zorgt, staande voor zijn gemotiveerde koorleden.
Zoals bij elk optreden, klinkt ook vanavond aan het begin van het concert de Pro Rege-tune, hier en nu als afsluiting van het eerste muzikale blokje.

Voorzitter Andries Postma en ladyspeaker Rennie Veenstra
Dan worden alle genodigden, familieleden en overige belangstellenden hartelijk welkom geheten door de koorvoorzitter Andries Postma.
Daarna wordt de leiding van dit jubileumconcert overgedragen aan Rennie Veenstra, die deze avond als ladyspeaker alle programma-onderdelen zal aankondigen. Het eerste lied dat ze aankondigt, is 'Grote God wij loven U'.
Daarop volgt een gezongen arrangement van Dirk Norbruis van Psalm 42, volgens de oude berijming met het bekende 'hijgend hert, der jacht ontkomen'. Dit lied wordt afgesloten met het vijfde vers, schallend doordringend in de hele kerkzaal: 'Maar de Heer zal uitkomst geven'. 
Dit muziekblokje wordt afgesloten met 'Sjong op', zo 'fleurig en mei faasje' gezongen.
Dan is het de beurt aan een sopraan solo van Fardau van der Woude, die met hoge uithalen het lied 'O mio babbino caro' van Giacomo Puccini zingt. Na het applaus blijft het nog waarderend lang onrustig in de concertzaal, vanwege het opgewonden geroezemoes van het publiek dat onder de indruk is van Fardaus zangkwaliteit.

Cornettist Pieter Reitsma en organiste Anja Heikamp-Kommerie
Ook de cornettist Pieter Reitsma en de organiste Anja Heikamp-Kommerie krijgen het podium om hun muzikale kwaliteiten te laten horen, Ze spelen samen onder andere het lied 'Danny Boy' in een muzikaal intermezzo.
Een bijzonder moment van de avond volgt als vier unieke jubilarissen naar voren worden geroepen. Het zijn de vier koorleden: de gebroeders Jan en Lieuwe Hoekstra, koorvoorzitter Andries Postma en koorlid Ritske van der Zwaag, die - let wel - al 50 jaar lid zijn van dit 50 jaar oude koor. Dit zijn dus de vier oudgedienden die ook de beginjaren van dit mannenkoor nog hebben meegemaakt. Hen valt veel lof en veel kado's ten deel, en hun huldiging wordt afgesloten als hen ten overstaan van hun eigen koor het lied 'I'll wish I had given Him more' door Pro Rege wordt toegezongen. Dankbaar nemen zij dit mooie kadolied in ontvangst.
Daarop volgt het lied 'De hemelen roemen', van Haydn (1797), waarna ook sopraan Fardau van der Woude weer op het podium verschijnt om samen met het koor het lied 'Praise the Lord' te zingen.

Pianist Ronald Postema
Na de pauze heropent Pro Rege het concert met het binnenwandelend en juichend gezongen 'The land of Zion', van G.F. Händel, in een arrangement van Tom Parker, uit het wereldberoemde 'The Young Messiah'.
Daarop volgt 'Va Pensiero', het 'Slavenkoor' uit de opera Nabucco, van G. Verdi, gevolgd door een instrumentaal intermezzo met een Afrikaans Vrijheidslied en 'Nella Fantasia' uit de film 'The Mission', gecomponeerd door Ennio Morricone.
Het volgende muzikale blokje van Pro Rege bevat het 'Veni Jesu', Psalm 23 ('De Heer is mijn Herder'), 'Walk in the light' en afgesloten met het formidabele muziekstuk 'March on', een negro-spiritual.
Een glansrol is vanavond ook weggelegd voor de tweede organist/pianist van het koor, Ronald Postema, die als pianist voor op het podium de sterren van de hemel speelt in alle stukken waar hij de toetsen bij beroert. En dat zijn er vele.
Wederom mag de sopraan een solozang ten gehore brengen, Dat wordt het 'Vilja Lied' uit de operette 'Die Lustige Witwe' van Franz Lehár. Fardau zingt prachtig en haar performance is subliem, dus na haar laatste klanken ontvangt ze een welverdiende staande ovatie.

Uitbundig en indrukwekkende zang en muziek
Dan werkt Pro Rege naar een afsluiting van deze concertavond. Eerst luisteren we naar 'Thanks be to God' met begeleiding van de hoge sopraanstem van Fardau van der Woude.
Het koorlied 'Dankt, dankt nu allen God' is bedoeld als lied voor samenzang van koor en publiek. Het wordt op hoge en luide toon ingezet door Pro Rege, en als daarna de honderden concertgangers mee gaan zingen, resulteert dat in een extreem hoog volume, dat we alleen nog kennen van in kerken al lang vervlogen tijden. Het koor zweept met haar voorzang de concertbezoekers zo op dat op buitengewoon uitbundige wijze dit danklied tot God wordt geheven. Door de druk van dit volume moet het kerkdak toch bijna een centimeter zijn opgetild, en als onze lieve Heer zou lijden aan fikse gehoorklachten, dan zal toch zeker dit lied vanuit Dokkum met volle aandacht en goed in het gehoor hebben gelegen. Zo indrukwekkend uitbundig wordt hier vanavond samen gezongen.

Bij een verjaardag horen kado's
Bij een jubilemfeest hoort ook een kado. De voorzitter van de Jubileumcommissie vertelt ons dat het jarige mannenkoor ons vanavond verwent met deze muzikale traktatie. En bij een verjaardag hoort ook een kado. Daarom bieden de koorleden aan het koorbestuur vanavond een prachtige nieuwe banier aan van Pro Rege. En ook de concertgangers worden middels een collecte in de gelegenheid gesteld om aan Pro Rege een kado-gift te geven.
Er was vooraf nog niet nagedacht over een muzikaal intermezzo tijdens de jubileumcollecte, maar die stilte wordt op passende wijze gered door de pianist Ronald Postema, die vrolijke pianoklanken de zaal in zendt tijdens de collecte. Als hij in zijn geïmproviseerde medley het 'lang zullen ze leven' inzet, gaan velen staan, zingen mee en laten daarop luid hun driemaal hoera horen. Als Ronald Postema de zaal in roept dat nog een verzoeknummer welkom is, stapt een koorlid naar voren en noemt een nummer. Direct zet de pianist het Friese volklied in. Onmiddellijk schieten alle Friezen overeind en in de houding en zingen met volle borst het 'Frysk bloed tsjoch op' mee. Dat moeten voorbijgangers buiten de kerk op straat toch ook hebben gehoord, zo luid, met trots en kracht gezongen.

Pro Rege zingt Voor de Koning: God and God alone
De slotliederen zijn aan het mannenkoor. Pro Rege zingt eerst op ingetogen wijze het lied 'Tebe Poem'.
En dan tot slot volgt de klapper van het concert met het slotlied 'God and God alone'. We kennen dit lied van hun laatste CD. Het is een toplied, dat zo prachtig door Pro Rege wordt gezongen. En dan nu ook weer in de combinatie met de sopraan Fardau van der Woude, die met haar indrukwekkend krachtige tegenstem een formidabel vocaal tegenwicht biedt ten overstaan van het 93 mannen tellende koor. Als het 'Amen' van dit slotlied klinkt, heeft iedereen geweldig genoten van deze schitterend gebrachte slotzang, als waardige afsluiting van een uniek mooi concert van het jarige koor.
Pro Rege heeft 50 jaar geoefend om dit jubileumconcert ten gehore te brengen, en dat die jaren niet tevergeefs zijn geweest, blijkt uit het indrukwekkend mooie concert dat wij vanavond met zijn honderden hebben mogen bijwonen.

Pro Rege,
van harte gefeliciteerd met deze 50e verjaardag
en grote dank voor dit prachtige jubileumconcert!
En blijf vooral de lofzang zingen,
Voor de Koning!